Γιατί όχι ποιανής, και γιατί όχι καμιάς και κανενός;
- Φιόνα
- Feb 1, 2021
- 2 min read
Updated: Mar 2, 2021

Πολλά άτομα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλα τα γυναικεία επίθετα είναι στη γενική και είναι άκλιτα, με άλλα λόγια μια γυναίκα είναι είτε του πατέρα είτε του άντρα της. Μπορεί να μην δίνουμε σημασία σε αυτό, όμως η ερώτηση: "Τίνος είσαι εσύ;" μας θυμίζει ότι καποιανού είμαστε και όχι καποιανής. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το θυμίζει και σε αυτόν και τον κάνει να θεωρεί ότι η γυναίκα και η κόρη είναι κτήματά του.
Πως αλλάζουν τώρα τόσα επίθετα, με τεράστια προσπάθεια
Κατάληξη -όπουλος σε –οπούλα
Παραδείγματα:
Παπαδοπούλου σε Παπαδοπούλα και ιδανικότερα σε Παπαδιαπούλα
Και να δημιουργηθούν επίθετα τύπου Μαριοπούλα/ος, Ελενοπούλα/ος, Κατερινοπούλα/λος.
όπως και επίθετα τύπου Κατερίνης, Ελένης, Μαριάνθης, Σοφίας, Αγγελικής κ.λπ. εφόσον η μητέρα ενός ατόμου είναι πιο σίγουρα προσδιορίσιμη από τον πατέρα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σε μητριαρχικές κοινωνίες και επίθετα σε γενική θηλυκού ή ακόμα και ονομαστική όπως το Μεσσηνιακό Αγγελίνας ή το Αργολικό Ελένη.
Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να αλλάζαμε τα επίθετά μας σε κάτι χαρακτηριστικό μας, και οι γυναίκες να αποκτήσουμε το θηλυκό του χαρακτηριστικού και όχι τη γενικού του αρσενικού του.
Τα επώνυμα που δηλώνουν τόπο καταγωγής πχ. Αγραφιώτης, Ναυπλίωτης, Αϊβαλιώτης, Βλάχος, Θηβαίος να έχουν θηλυκό Αγραφιώτισσα, Ναυπλιώτισσα, Αϊβαλιώτισσα, Βλάχα, Θηβαία.
Τα επώνυμα που δηλώνουν κάποιο χαρακτηριστικό πχ. Ακριβός, Αμάραντος, Κοντός, Αργυρός, Βραχνός, Γαλανός, Γραμμένος, Ζαβός, Ζευγίτης, Θαλασσινός, Καλόγερος, Καλομοίρης, Καμπούρης, Καπετάνιος, Κατσαρός, Λεβέντης, Μακρής, Μαυρομάτης, Μελάς, Νεόφυτος, Νομικός, Ορφανός, Πάγκαλος, Περιβολάρης, Πολίτης, Πουλημένος, Σιγανός, Σοφός, Σπανός, κ.λπ. στο θηλυκό να λέγονται Ακριβή, Αμάραντη, Κοντή, Αργυρή, Βραχνή, Γαλανή, Γραμμένη, Ζαβή, Ζευγίτισσα, Θαλασσινή, Καλόγρια, Καλομοίρα, Καμπούρα, Καπετάνισσα, Κατσαρή, Λεβέντισσα, Μακριά, Μαυρομάτα, Μελανή, Νεόφυτη, Νομική, Ορφανή, Πάγκαλη, Περιβολάρισσα, Πολίτισσα, Πουλημένη, Σιγανή, Σοφή, Σπανή, κ.λπ.
Επειδή υπάρχουν αμέτρητα επίθετα, που δεν έχουν όλα ελληνική ρίζα χρειάζεται η καθεμιά μας να ψάξει το επίθετό της και να το προσαρμόσει ανάλογα. Στις περιπτώσεις που δεν προσαρμόζεται υπάρχει πάντα η δυνατότητα πλήρους αλλαγής επιθέτου. Πως θα πορευόμαστε στη ζωή αν είχαμε επίθετα τύπου Ανεξάρτητη, Ελεύθερη, Δημιουργική, Αυτόνομη, Ατρόμητη, κ.λπ. κ.λπ.
Επίσης θα προσκαλούσα τους άντρες, να αναλογιστούν πως θα ένιωθαν αν όταν νυμφευόσαστε, αλλάζατε το επίθετό σας π.χ. από Νικολέτας σε Ιωάννας.
Comments